Fortsatta muslimska kravaller i Amsterdam

Stadsdelen Slotervaart i Amsterdam, härjades även i helgen av omfattande kravaller, med bland annat stenkastning, brända bilar och angripna poliser. Bakom kravallerna står muslimska ungdomar med rötter i Marocko.

Det hela inleddes den 14 oktober när den 22-årige islamisten och marockanen Bilal Bajaka gick in på en polisstation i förorten Slotervaart i västra Amsterdam och knivhögg två poliser svårt. En av de överfallna poliserna (för övrigt en kvinna) som knivhöggs i bröstet, nacken och ryggen, lyckades dock dra sin tjänstepistol och skjuta den unge muslimske angriparen. Liven på de båda poliserna kunde, trots allvarliga skador, räddas.

Marockanen Bilal Bajaka var tydligen psykiskt sjuk. Strax innan attentatet mot polisstationen, avvek han från sin övervakare och besökte en moské som ligger precis i närheten av polisstationen. Om det var i moskén han fick tag i sin kniv, låter jag vara osagt. Händelsen var upprinnelsen till det som har kommit att bli flera kvällars omfattande kravaller i stadsdelen Slotervaart. Stenkastning, bland annat mot poliser och journalister, vandaliserade och uppeldade bilar är en del av facit.

Vad som skrämmer är att lokala muslimer gjort uttalanden där man visar förståelse för upploppen. Den lokale borgmästaren Ahmed Marcouch har i sin tur uttalat sympatier med Bilal Bajakas familj. Flera intervjuade muslimer kritiserar polisen som sköt Bajaka till döds, och försöker därmed lägga skulden för upploppen på polisen. Att skotten mot Bajaka i själva verket räddade livet på de båda poliserna, reflekterar man tydligen inte alls över.

Den holländska polisen har dock även kritiserats för passivitet i samband med de muslimska upploppen, där de muslimska ungdomarna mer eller mindre har fått härja fritt i området. Polisen försvarar passiviteten med att man inte vill förvärra stämningen, eller “we need to keep the peace at all cost”, som polismästaren Bernard Welten i Amsterdam valt att uttrycka sig. Flera kvällar har ungdomarna kunnat vända upp och ner på området utan några som helst ingripanden från polisen. Amsterdams borgmästare Job Cohen har vid flera tillfällen försvarat polisens passivitet, och han vägrar konsekvent att ta i med hårdhandskarna, vilket innebär att upploppen kan fortsätta kväll efter kväll.

Kritik har även riktats mot den holländska pressen, eftersom man försöker göra allt för att släta över det inträffade, inte minst genom att ständigt tala om “ungdomar”, när det i själva verket rör sig om marockanska muslimer. Och här i Sverige har tystnaden kring det inträffade varit kompakt.

Några gripanden har dock gjorts, men de flesta av de gripna är så vitt jag förstår redan frisläppta. Problemet är att många av de inblandade muslimerna är så unga som 12 år, vilket tydligen gör det svårt att hålla dem i förvar. Tre “ungdomar” greps i en bil full med bensinfyllda burkar. Vad de skulle ha dessa till kan man naturligtvis spekulera kring. Vid ett annat tillfälle uppdagades tre “ungdomar” vid en bensinstation med att fylla bensin i en tom flaska. Någon bil hade de dock inte.

Terroristen Bilal Bijaka har inte bara en omfattande kriminell bakgrund, utan han har också haft nära kontakt med bland annat Theo van Gogh-mördaren Mohammed Bouyeri. Bilal Bijakas bror, Abdullah Bijaka, greps dessutom i samband med ett planerat attentat mot ett flygplan på flygplatsen Schipol. En av hans systrar, till yrket domare, ska dessutom vara gift med en nära släkting till den dömde terroristen Samir Azzouz. Det är denna islamistiska familj, den lokale borgmästaren Ahmed Marcouch säger sig ha sympatier med.

Det nya Europa tar form…

SEO Hosting Provided by ManagedAdmin